karalahanayı aslında en güzel naciye teyze yapıyormuş. annem de onu taklit ettiğini söylüyor...
malzemeler:
- iç malzemeleri1,5 su bardağı pirinç
- 4 baş kuru soğan
- 250 gr kıyma
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- arzuya göre 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı doğranmış maydanoz
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- ayrıca2 demet (yaklaşık 1 kg) karalahana
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- kaynamış su
hazırlanması:
- büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su doldurup ateşe koyun, kaynamasını bekleyin. bu arada lahanaların sap kısımlarını biraz kesip demetleri ayırın. yaprakları teker teker yıkayın.
- kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atın. yıkamış olduğunuz yapraklarının tamamını kaynayan suya koyun. koyar koymaz yaprakları kevgirle alt üst edin. (hepsini aynı anda ters yüz etmelisiniz) 2 dakika sonra tenceredeki suyu süzün. karalahanaların soğumasını bekleyin.
- karalahanalar soğurken 1,5 su bardağı pirinci iyice yıkayın. 4 adet soğanı yemeklik doğrayın. iç malzemelerinin tamamını sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.
- soğuyan her bir yaprağı avucunuzun ortasına alıp yaprağın damar kısmını bıçak yardımıyla sapından başlayarak hafifçe alın. (yaprağın yırtılmamasına dikkat edin.) yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyun. yaprakların iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarın. (dolmaların kısa ve -annemin tabiriyle- tombiş olmaları gerekiyor)
- geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. sardığınız dolmaları tencereye dağınık bir biçimde yerleştirin. dolmaların üzerini birkaç yaprakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin. en üste tencerenin genişliğinde bir tabak kapatın ve dolmaların hizasında kaynamış su ekleyin. tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (yaklaşık yarım saat) not: karalahanayı seçerken küçük yapraklıları tercih edin. aksi taktirde yaprakları ikiye veya üçe bölmeniz gerekebilir.
Bir karadenizli olarak belki ufak bir ipucu verebilirim bu dolmayla ilgili. Annem dolmaları tencereye dizdikten sonra ayrı bir tencerede soğanı kavurur. Biberli salçalı karışımın üstüne dolmaya ekleyeceği sıcak suyu ilave eder. sonra o soslu suyu dolmaların üzerine döker. Aksi takdirde tatlı olmazmış. Dolmanın püf noktası buymuş:)
Posted by: karalahana | 25/06/2008 at 11:29
karalahana sarmasi cok harika gorunuyor .yalniz karalahana sarmasina et yerine bulgur daha cok yakisiyor tabii bu benim fikrim .ama yalniz bulgur deyil pirincle birlikte az miktarda bulgur.
Posted by: ferize | 18/03/2008 at 04:05
merhabalar.ben kendim azeriyim ,ama Türkiyede yaşiyorum..Sitenizi devamlı izliyorum,her defa da yeni bir şeyler buluyorum.Bu karalahana dolmasını bizim Azerbeycanda hiç yapmıyorlar da diye bilirim.Ben denedim,eşim ve ailem de çok beyendi.Ellerinize saglık,bizlere yardımcı oldugunuz için çok tesekkur ederim...
Posted by: ayten | 04/05/2007 at 14:47